Hevosilla, koirilla ja muilla eläimillä on oma roolinsa Ihalan Tuvan arjessa. Sijaiskoti Satuniemen pihapiirissä olevalla tallilla käymme säännöllisesti tekemässä tallihommia, hoitamassa hevosia ja muita eläimiä. Tallilla järjestämme myös sosiaalipedagogista hevostoimintaa, johon osa ohjaajistamme on kouluttautunut. Talliympäristö omine tehtävineen on nuorten kuntoutumista tukevaa toimintaa ja eläinten kautta nuoret saavat kokemuksen omasta merkityksellisyydestään ja tärkeydestään. 

Koirien läsnäolo Ihalan Tuvalla on luontaista ja ne luovat läsnäolollaan myös rentoutta ja levollisuutta aitoudellaan ja ehdottomalla välittämisellään. Eläinavusteisen valmennuksen kautta nuorten kanssa on mahdollista työstää esimerkiksi tunnetaitoja. Nuorten kanssa työskennellessä koiran käyttäytymistarpeita, aisteja ja tunteita voidaan käyttää vertauskuvina. Koiran käyttäytymisen peilaaminen omaan käyttäytymiseen on nuorelle lempeä tapa opettaa pohtimaan ja reflektoimaan omaan käyttäytymistä. Koira tunteiden kautta on helpompi lähteä puhumaan omista tunteistaan. Myös puhuminen muille ihmisille voi olla helpompaa koiran läsnä ollessa tai puhuminen voi tapahtua täysin koiran kautta. Koira voi siis olla isona tukena sosiaalisissa tilanteissa, jotka etenkin nuorille voivat olla vaikeita. Koira-avusteita toimintaa koulutuksen saaneet ohjaajamme toteuttavat omien koiriensa kanssa. Toiminta on aina suunnitelmallista ja tavoitteellista.

Ihalan Tuvalla on myös oma lemmikki, Artturi-pupu. Artturin hoitoon osallistuvat myös nuoret. Sen kautta nuoret pystyvät opettelemaan vastuullisuutta ja huolenpitoa.